Fermentovaný čaj z listov ríbezlí

Nedávno som na jednom mojom kurze ochutnala fermentovaný čaj z figových listov. Prekvapila ma plná a výrazná chuť. Tak som sa 3.7.2025 pustila do výroby fermentovaného čaju z listov čiernych ríbezlí. Omladzovala som kríky, listov som mala dosť. Nasušené mám, ale fermentované sú nová výzva . Robíte fermentované čajíky?
Takže ako som čajík robila, popíšem, nakoľko to bola kombinácia receptu z ytb od Zelenej bosorky, vašich rád na internete a môjho vnútorného vedenia.
- Lístky čiernych ríbezlí som odstonkovala,
- niekto ich radí ďalej povaľkať valčekom na doske, aby sa narušila štruktúra. Ja som ich spolu s mojim kutilom našuľkala na valčeky, skúšala som tiež guličky, ale valčeky sa mi robili lepšie. Nechala som ich cez noc odstáť v mise, zakryté navlhčenou utierkou (aby nevyschli).
- na druhý deň, som šúlky narezala keramickým nožom a vložila som ich do mikroténového sáčku. Vzduch som vytlačila von. Sáčik s listami, som vložila do mrazničky, aby sa štruktúra listov ešte viac mrazom rozrušila.
Pokračujem.
- Lístky som nechala v mrazničke cez noc, vybrala som ich na druhý deň, dala na misu, rozhodila a nechala pod utierkou rozmraziť na izbovú teplotu.
- Po rozmrazení som ich natlačila do pohára, zatvorila a dala na kotol kde je teplo, 2 dni fermentovať. Priebežne som kontrolovala. Voňali parádne. Občas som ich premiešala a znovu utlačila.
- Následne som ich ďalšie 2 dni sušla v sieťovaných sáčkoch (z Kauflandu majú ich pri zelenine). Občas som aj v sáčkoch premiešala. Opäť som mala sáčky v teplej kotolni pri kotli a hubárskej sieti s bylinkami.
Tešila som sa, až čajík ochutnám .
Veľké finále.
- Sušený čajík som vysypala zo sieťovaných sáčkov na plech, rozprestrela a trochu pomrvila
- Všetko som vložila do skleneného pohára a zatvorila
- Konečne som si uvarila čajík a ochutnala som ho
Čajík chutí neobyčajne výrazne, oproti nefermentovanej verzii len so sušených lístkov tých istých čiernych ríbezlí. Hneď som si urobila jednu čajovú šálku večer a jednu na druhý deň ráno.
Fermentované čaje majú oproti tým bežným sušeným ďalšiu výhodu, že fermentáciou sa viac uvolnia z rastliny liečivé látky.
Je to veľmi pracné, ale výsledok STOJÍ ZA TO :-)